ПРОФІТРОЛІ
Основні інгредієнти
-
Для тіста:
-
Молоко
100 мл (півстакана)
-
Вода
100 мл (півстакана)
-
Вершкове масло
90 г (трішки менше половини пачки)
-
Сіль
-
Борошно
110 г (6 столових ложок з гіркою)
-
Яйця
200 (4 шт.)
-
-
Для хрусткої скоринки кроклін:
-
Борошно
100 г
-
Вершкове масло
80 г кімнатної температури
-
Цукор
100 г (5 столових ложок)
-
-
Для крему:
-
Кисломолочний сир
300 г (будь-якої жирності)
-
Вершки
300 мл (33%)
-
Білий шоколад
150 г
-
Інструкція приготування
- Змішати всі інгредієнти для хрусткої скоринки кроклін.
- Розкачати її між пергаментом товщиною 3 мм та покласти до морозильної камери на 10 хвилин.
- Нагріти молоко, воду та вершкове масло з дрібкою солі.
- Довести до кипіння та одразу всипати всю муку.
- Гарно вимішати тісто поза вогнем за допомогою дерев’яної лопатки. Повернути на плиту та «сушити» тісто, постійно вимішуючи ще декілька хвилин.
- Додати поступово яйця, довести до однорідності. Перевірити лопаткою – тісто має потроху стікати, але триматися на лопатці.
- Сформувати профітролі.
- Дістати з морозилки кроклін та вирізати по формі.
- Покласти кроклін поверх профітролі.
- Духовка має бути нагріта до 220ºC. Поставити деко і вимкнути духовку рівно на 10 хвилин. Далі задати 160ºС та продовжити випікати ще 30 хвилин. Завдяки такій техніці ваші вироби будуть ідеальними - як у кращій кондитерській Франції.
- Для крему нагріті (70-80ºC) вершки виливаємо в шоколад, розчиняємо і відправляємо в морозильну камеру на 2-3 години або в холодильник на 8-10 годин. Це називається – збитий ганаш.
- Дістати з холодильника та збити міксером. Сир перетерти через сито або гарно збити блендером та делікатно змішати обидві маси.
- Профітролі начинити за допомогою кондитерського мішечка. Можна всередину покласти ягоди або полити профітролі шоколадною глазур’ю.
Краще вироби їсти одразу – поки тісто не відсиріло і гарно хрумтить. В іншому разі краще окремо зберігати начинку в холодильнику, а готові тістечка – в харчовому контейнері. Начиняти перед куштуванням.
А ЯК ЗРОБИТИ ЩЕ ПРОСТІШЕ?
Можете приготувати профітролі і без хрусткої скоринки кроклін, вони будуть не менш смачні. Також можна приготувати простішу начинку. Для начинки необхідно такі інгредієнти: сир (300 г) та цукор (50-80 г) гарненько перебити блендером до однорідної маси або протерти через сито. Додати сметану (150 г). Щоб наповнити профітролі швидше та різноманітніше – потрібно надрізати верхівки профітролей і наповнити кремом за допомогою ложки. Також в серединку покладіть крапельку улюбленого джему або шматочок свіжого фрукта чи ягідку. Для любителів солоненького є варіант начинки сир + сметана + дрібка солі + зелень (петрушка, кріп). І за бажанням шматочок слабосоленої риби. Смачного!